Retina

Retina'nın (ağ tabaka) özellikleri nelerdir?
Retina, göz küresinin arka duvarında yerleşik, fotoreseptör(ışık algılayıcı) ve sinir hücrelerinden oluşan görmenin başladığı tabakadır. Sağlıklı bir görmenin oluşabilmesi için optik ortamların (kornea, göz içi sıvıları ve lens) saydam, retina, optik sinir, üst görme yolları ve beyindeki görme merkezinin de işlevini yerine getirmesi gerekir. Bu yollardaki herhangi bir bozukluk, görmemizi etkiler ve hastalık derecesine göre az görme ve körlükle sonuçlanabilir.
Retina hastalıklarının görülme sıklığı nedir?
Retina hastalıkları toplumda sık olarak görülür. En sık olanı şeker hastalığına bağlı retina hastalığıdır. Diabetik retinopati olarak ta bilinir. Toplumda şeker hastalığına bağlı körlük oranı katarakt hastalığından sonra ikinci sıradadır. Ayrıca hipertansiyona bağlı retina kanamaları ve sızıntı, retina yırtıkları, retina dekolmanı ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) gibi kalıtsal retina hastalıkları da az görme ve körlüğe neden olabilen hastalıklar arasındadır.
Retina hastalıkları nasıl teşhis edilir?
Damlalı gözdibi muayenesini de içeren detaylı göz muayenesi, dijital fundus fotoğrafı, göz anjiosu (Floressein fundus anjiografi-FFA ve İndosiyanin yeşil anjiografi-ICGA), ve makula optik koherens tomografi (OCT) ile retina hastalığının neden kaynaklandığı ve eğer mümkünse hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir.
Copyright (C) 2024 Tüm hakları saklıdır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yönünden, www.makula.com.tr içeriğindeki tüm yazı, resim ve tasarım özellikleri koruma altındadır. İzinsiz kopyalanamaz, gösterilemez ve yayınlanamaz.