Biyonik Göz

Tıp biliminde yapay retina, retinal implant veya retina protezi olarak bilinen biyonik göz'ü düşünmek çok yakın bir zamana kadar hayaldi. Son yıllarda A.B.D.’nde retinitis pigmentosa (gece körlüğü, tavuk karası hastalığı) kör hastalar üzerinde yapılan yapay retina uygulamalarında önemli ilerleme kaydedildi. 2014 yılı sonu itibarıyla henüz 100'e yakın sınırlı sayıda hasta üzerinde yapılan çalışmalarda ilk sonuçların olumlu olduğu ve bu yöntemle ameliyat olan hastalarda görme yeteneğinin arttığı bildirilmektedir. Biyonik göz uygulamaları, görme yolları üzerinde bulunan ganglion sinir hücrelerinin, elektrik akımıyla uyarılması prensibine dayanır. ABD ve Avrupa ülkelerinde onaylanan Argus-II Retinal Protez Sisteminin, tavuk karası hastalığına bağlı körlüğün tedavisinde yaygın olarak uygulanabilmesi için görme üzerindeki iyileştirici etkisinin daha tatmin edici olması gerekmektedir. Biyonik göz olarak bilinen retina implantlarında hastanın gözü ameliyatla değiştirilmemektedir.

UYARI: Argus II Retinal Protez Sistemi, ABD’nde Federal yasalar tarafından Humanitarian Device (insancıl/yardımsever/hayırsever araç) statüsünde kabul edilmektedir. www.retina.tc web sitesinde 2014 Aralık AYIN KONUSU bölümünde ARGUS-II (BİYONİK GÖZ) başlığında Argus-II Retinal Protez Sistemiyle (biyonik göz, retina üstü implant) ilgili güncel detaylı bilgiler verilmiştir.

Görsel protez (biyonik göz) yerleştirildiği yere göre çeşitli isimler alır; bunlar sırasıyla epiretinal (retina önü), subretinal (retina altı), optik sinir ve kortikal görsel protezlerdir. Yapılan klinik araştırmalar, körlüğün nedenine göre protez seçimi yapılması gerektiğini göstermiştir. Örneğin, körlüğün nedeni sarı nokta hastalığı (makula dejeneresansı) veya tavuk karası hastalığıysa (retinitis pigmentosa), retina protezi kullanılabilir. Eğer körlüğün nedeni görme sinirinde, beyindeki tümör, iltihap ve damar hastalıklarına ve travmaya bağlıysa optik sinir veya kortikal protez seçimi yapılması gerekebilir. Bu yöntemlerden, sadece Argus-II Retinal Protez Sistemi, ABD ve Avrupa Birliği'nde onaylanmıştır.

Argus-II yöntemi: Amerika Birleşik Devletlerinde Southern California Üniversitesi Doheny Göz Enstitüsü’nden Prof.Dr.Mark Humayun ve ekibinden Doç.Dr.Rajat Agrawal tarafından yapılan çalışmalarda tamamen kör olan kişilerde yapay retina (biyonik göz) olarak ta bilinen epiretinal implantının cerrahi olarak yerleştirilmesiyle ışığın algılanabildiği ve uygun bir kamera yardımıyla hareketlerin ve basit objelerin seçilebildiği bildirilmiştir. ABD Doheny Göz Ensititüsüyle beraber yapılan bir çalışmada İngiltere Moorfields Göz Hastanesinden Dr.Lyndon da Cruza, aşağıda belirtileceği üzere yeni bir yöntemle retinitis pigmentosa (tavuk karası hastalığı) olan iki kişiye retina implantı yerleştirmiştir. Argus II aletinin ameliyatla göz içine yerleştirildiği hastaların, artık torunlarını hareket ederken görebildikleri belirtilmiştir. Argus II Retina Protez Sistemi, ABD ve Avrupa'da onaylanmıştır. Bu sistemin 60 elektrod içermesi nedeniyle, yapay retina nakli yapılan hastalarda yapay görüş kalitesinin siyah-beyaz ve gri tonlarında olduğu bilinmektedir. Yaygın olarak uygulanmasını kısıtlayan diğer etken yüksek teknoloji içermesi nedeniyle hastaya olan maliyetinin çok fazla olmasıdır.




1: Gözlüğün üzerindeki kamera görüntüyü algılar,
2: Elektronik sinyaller hastanın yanında taşıdığı bilgisayara gönderir,
3: İşlenen bilgi gözlüğe geri gönderilir, daha sonra göz içindeki algılayıcıya ulaştırılır,
4: Algılayıcı retina implantındaki elektrotlara görsel bilgiyi gönderir,
5: Elektrotlar retinayı uyararak görsel bilgi beyindeki görme merkezine gelir.








Alpha IMS yöntemi: 2014 Ağustos ayında yapılan Amerikan Retina Uzmanları Birliği toplantısında tavuk karası hastalığından (retinitis pigmentosa) kör olan 26 hastaya uygulanan Alpha IMS retina altı implantı (Retina Implant AG) erken sonuçları açıklanmış ve 1 yıllık takip süresi sonuçlarının nispeten başarılı olduğu belirtilmiştir. Avrupa Birliği’nde CE belgesi alan ve Almanya'da geliştirilen Alpha IMS yönteminde, görüntü gözün içinde oluştuğu için, göz hareketlerinin kontrolü altında hasta kendisini daha bağımsız hissetmektedir.
Biyonik göz (retina altı implant) uygulanan hastalarda;
1-Işığın algılamada başarı oranı 85%
2-Işığın hangi yönden geldiğini tanıma oranı 58%
3-Nesnelerin hareket ettiği yönü fark edebilme oranı 23%
4-Günlük yaşamda ameliyat sonrası görmenin kullanılma oranı 46%
Alpha IMS yönteminde (retina altı implant), ameliyatla retina altına yerleştirilen özel alaşımda toplam 3mm büyüklüğünde, her biri 15X30 mikronluk 1500 fotodiod kullanılıyor. Bu yöntemle, ameliyat olan hastalarda, görme keskinliğinin 20/546 (3,7%) oranına kadar yükseldiği saptanmıştır. Fakat, Argus II yöntemiyle ameliyat edilen hastalardaki 20 derece düzeyine ulaşan görme alanı genişliğine göre, Alpha IMS yönteminde daha dar (15 derece) olduğu anlaşılmıştır. Argus II yönteminde görüntünün kazanılması, gözlüğe takılı harici kamera aracılığıyla olmasına rağmen, Alpha IMS yönteminde harici kameraya gereksinim yoktur. Alpha IMS yöntemiyle tedavi edilen hastaların ilk görsel sonuçları umut vericidir.
Copyright (C) 2024 Tüm hakları saklıdır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yönünden, www.makula.com.tr içeriğindeki tüm yazı, resim ve tasarım özellikleri koruma altındadır. İzinsiz kopyalanamaz, gösterilemez ve yayınlanamaz.